Procedurele rechtvaardigheid

Verschillende onderzoekers van het Montaigne Centrum werken gezamenlijk met externe onderzoekers samen in het project Procedurele rechtvaardigheid. De centrale vraag van dit project is op welke wijze verschillende interventies in de rechtspleging en conflictoplossing bijdragen aan een rechtvaardige ervaring van het proces door rechtszoekenden.

Naast een juridische benadering, zal de ervaren procedurele rechtvaardigheid vanuit een sociaal-wetenschappelijke en een filosofische benadering worden bestudeerd en veelal empirisch onderzocht. De resultaten die voortvloeien uit dit onderzoeksproject zullen mede-gepresenteerd worden  in een Special Issue van het Utrecht Law Review over Procedural Justice. Een interne conferentie waar alle auteurs elkaars stukken zullen becommentariëren, zal plaatsvinden op vrijdag 14 februari 2014.

Ook  in het onderzoek naar zittingsgedrag van de civiele rechter zullen aspecten van procedurele rechtvaardigheid worden onderzocht.

In april 2015 organiseert het Montaigne Centrum een internationaal congres over procedurele rechtvaardigheid in de context van rechtspleging en conflictoplossing.

Foto: s_falkow (CC)
 
Delen: